Prešovský gréckokatolícky eparcha prezentoval nový schematizmus cirkvi

27.11.2004 Celý región

Publikáciu Schematizmus gréckokatolíckej Prešovskej eparchie 2004 prezentoval 22. novembra novinárom v Prešove biskup tejto cirkvi Ján Babjak. Označil ho za ...
Publikáciu Schematizmus gréckokatolíckej Prešovskej eparchie 2004 prezentoval 22. novembra novinárom v Prešove biskup tejto cirkvi Ján Babjak. Označil ho za ukážkové dielo, ktoré nemá obdobu na Slovensku. Schematizmus je bežná publikácia v miestnych cirkvách, no biskup ocenil na ňom spracovanie úplne novým spôsobom.

\"Moja vízia je, že tento schematizmus by mohol byť aspoň desať rokov, pretože bol dosť nákladný, \" konštatoval Babjak. Jeho aktualizovanie si predstavuje tak, že bude posielať každý rok jednotlivé zmeny, predovšetkým preklady kňazov z farnosti do farnosti, na jednom hárku, aby si kňazi mohli ich ukladať a tak \"bude aktuálny\".
Vyše 300-stranová kniha je plnofarebná na kriedovom papieri a podáva písomný a obrazový prehľad o Prešovskej eparchii v jej aktuálnom stave k 1. októbru 2004. Vyšla v náklade 800 kusov a viac-menej je určená pre vnútorné potreby cirkvi. Každá zo 166 farností 16 protopresbyterátov (čo je výraz v byzantskom slovníku pre diecézu) prešovskej eparchie je predstavená na jednej stránke. V knihe sú fotografie všetkých 342 chrámov v eparchie, vybraných ikonostasov. Podáva rôzne štatistické údaje. Napr. že vekový priemer kňazov v pastorácii je 37 rokov. Najčastejšie sú gréckokatolícke chrámy zasvätené Panne Márii podľa rôznych cirkevných sviatkov, napr. 54 Ochrane Presvätej Bohorodičky, 45 Narodeniu Presvätej Bohorodičky, 34 Zosnutiu Presvätej Bohorodičky. Z iných svätých má 57 chrámov patróna vo sv. Michalovi archanjelovi.
(jj)
 

Vyberte región